![](/media/lib/76/sterculia-foetida-6ed51f6febaa150abda666b3c6a76e16.jpg)
Oleisty sposób na tłuszcz brzuszny
24 marca 2011, 12:49Otyłość brzuszna stanowi czynnik ryzyka różnych chorób, w tym cukrzycy czy chorób sercowo-naczyniowych. Naukowcy z University of Missouri uważają, że znaleźli jednak sposób na tłuszcz trzewny, a właściwie jego nadmiar – kwas sterkuliowy, składnik oleju otrzymywanego z nasion tropikalnego drzewa Sterculia foelida.
![](/media/lib/75/sonda-8235913e53030fbb74b95909b1ed5e63.jpg)
Diagnoza zmian skórnych dzięki ciekłym soczewkom
21 lutego 2011, 13:09Prof. Jannick Rolland z Rochester University opracowała nową metodę obrazowania tkanek tuż pod powierzchnią skóry za pomocą ciekłych soczewek. Pozwala to na uzyskiwanie zdjęć o wysokiej rozdzielczości, by rozstrzygnąć, czy zmiana ma charakter łagodny, czy nowotworowy. Nie trzeba pobierać próbek i wysyłać ich do laboratorium.
![](/media/lib/58/van-gogh-f51ae83ff7dd9f4c43ead924a6909d62.jpg)
Czemu van Gogh staje się brązowy?
15 lutego 2011, 11:37Obrazy Vincenta van Gogha, ze słynną serią słoneczników na czele, blakną szybciej od obrazów współczesnych Holendrowi malarzy. Dzieje się tak ponoć z powodu wykorzystywanej przez niego techniki uzyskiwania żółci.
![](/media/lib/35/nasiona-lubinu-32f9c271bd819d9e8ac52d370815225a.jpg)
Zdrowsza kiełbasa z łubinu
4 stycznia 2011, 09:47W krajach rozwijających się spożycie mięsa stale rośnie. Eksperci z Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) szacują, że do roku 2050 globalna produkcja mięsa jeszcze się podwoi. Naukowcy uważają jednak, że ze względów ekonomicznych i zdrowotnych składniki roślinne powinny zastąpić surowe materiały zwierzęce. I tak np. nasiona łubinu można by wykorzystać do uzyskania niskotłuszczowych kiełbasek.
![](/media/lib/7/1178705008_609392-c6418742ae3165099b56fc1a86b3356a.jpeg)
Filtr ochronny dla zarodników grzybów
26 sierpnia 2010, 08:43Naukowcy opracowali sojowy filtr ochronny dla zarodników grzybów owadobójczych z gatunku Beauveria bassiana. Wstępne testy zakończyły się sukcesem, co oznacza, że ten sposób tępienia szkodników zbiorów może się w przyszłości rozpowszechnić.
![](/media/lib/68/hazen-bugs-b33f4b28c0c06add09f6f2c632b4c319.jpg)
Niespodziewany sojusznik Zatoki Meksykańskiej
25 sierpnia 2010, 10:53Zatoka Meksykańska, której przyszłość po wycieku ropy była bardzo niepewna, zyskała niespodziewanego sojusznika w walce z zagrożeniem. Jeszcze niedawno naukowcy obawiali się, że pozostająca na dużych głębokościach ropa będzie przez lata zabijała wiele gatunków.
![MiniBooNE](/media/lib/67/neutrino-kolizje-fermilab-8c981344c2c5eac344160adfe7d5c8ec.jpg)
Dlaczego nie powstaliśmy z antymaterii?
12 sierpnia 2010, 15:56Na początku było po równo - materii i antymaterii. Tymczasem nasz świat złożony jest wyłącznie z materii. Gdzie się zatem podziała cała antymateria, którą obserwujemy tak rzadko? Wyjaśnieniem może być nierównowaga oscylacji pomiędzy neutrinami i antyneutrinami.
![](/media/lib/36/synestezja-5b49de11d41b1cb4fc5e41b372307d64.jpg)
Wideo na e-papierze
27 lipca 2010, 10:43Papier elektroniczny, wykorzystywany obecnie przede wszystkim w e-bookach, może zyskać nowe funkcje. Niewykluczone, że uda się za jego pomocą prezentować kolorowe obrazy wideo w wysokiej rozdzielczości.
Ciepło z soli
23 lipca 2010, 12:49Na Sycylii otwartą pierwszą na świecie elektrownie słoneczną wykorzystującą technologię skoncentrowanej energii (CSP), w której zamiast zwyczajowego oleju użyto roztopionej soli. Substancję tę można rozgrzewać do temperatury bliskiej 600 stopniom Celsjusza i jest ona w stanie przechowywać więcej ciepła niż syntetyczne oleje.
![](/media/lib/50/otyly-a47d33a4ca010c30124cbb9df1f09057.jpg)
Nierównowaga kwasów omega = dziedziczna otyłość
19 lipca 2010, 12:42Przejadanie połączone z niewłaściwymi proporacjami wielonienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega-6 i omega-3 (ze zbyt dużą ilością pierwszych i za małą drugich) może prowadzić do przekazywania nadmiernej wagi z pokolenia na pokolenie.